5 συμβουλές για τη χαμηλή αυτοεκτίμηση των παιδιών

χαμηλή αυτοπεποίθηση

Σε άλλο άρθρο έχουμε αναφερθεί στη χαμηλή αυτοπεποίθηση των παιδιών (δείτε το άρθρο Γιατί το παιδί μου έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση;). Υπάρχουν όμως λεπτά και καίρια σημεία που μας κάνουν να καταλάβουμε τις διαφορές μεταξύ αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Έχει ιδιαίτερη σημασία να αντιληφθούμε ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες που ωστόσο έχουν κάποια κοινά σημεία. Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι άλλο αυτοεκτίμηση και άλλο αυτοπεποίθηση.

Η αυτοπεποίθηση αφορά τις δυνατότητες και τις ικανότητες που πιστεύει το ίδιο το παιδί ότι έχει ή όχι, έτσι ώστε να καταφέρει να πραγματώσει διάφορες δραστηριότητες, εργασίες ή οτιδήποτε άλλο του ζητηθεί.

Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το πώς βλέπει το παιδί τον ίδιο του τον εαυτό. Αν πιστεύει ότι είναι όμορφο η άσχημο, ότι αξίζει ή δεν αξίζει ως άτομο, αν πιστεύει ότι είναι έξυπνο ή όχι.χαμηλή αυτοεκτίμησηΑπλά καθημερινά tips για να βοηθήσω το παιδί μου

  1. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, για παράδειγμα όταν το παιδί μας έχει παραπάνω κιλά από όσα θα έπρεπε κι εμείς τονίζουμε αυτό το στοιχείο λέγοντάς του “Πώς έχεις γίνει έτσι;” τότε καταστρέφουμε την αυτοεκτίμηση που έχει. Επομένως ή θα αποφεύγει να κοιτάξει τον καθρέφτη, θα νιώθει άσχημο, ότι δεν αξίζει τίποτα, ούτε ως άτομο ούτε καν κάποιο καινούριο ρούχο. Ενδέχεται να αποκτήσει και διατροφικές διαταραχές… (δείτε το άρθρο Πώς να αγαπήσεις εαυτό σου). Κάτι που κάνεις γονιός δεν θα το ήθελε για το παιδί του, ωστόσο όλοι αγνοούμε ότι ακόμα κι ένα σχόλιο αρκεί! 
  2. Προσπαθήστε να μη συνδέετε την επιβράβευση ή την αποτυχία με κάποιο φαγητό, γλυκό ή σνακ. Εάν εξαιρέσουμε τις μικρές ηλικίες, όπου βέβαια κι εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μία όμορφη ή αποδοτική μέρα δε χρειάζεται απαραίτητα να συνδυάζεται με κάποιο σνακ, ή αντίστοιχα μία άσχημη μέρα, κάποια στενοχώρια, αποτυχία ή με περισσότερο άγχος να συνδυάζεται με κατανάλωση γλυκών. 
  3. Δώστε τους τη δυνατότητα να εκφράζουν τη γνώμη και τις επιθυμίες τους και να μην είναι παθητικοί στην ίδια τους τη ζωή, κάνοντας ότι τους ζητούν οι άλλοι. Μην ξεχνάτε… Αυτοί οι “άλλοι” μπορεί σήμερα να είστε εσείς, όμως αύριο, μεθαύριο, σε 2,3,5 χρόνια; Τι θα γίνει αν στο σχολείο ή σε μια βόλτα κάποιος τους ζητήσει να κάνουν κάτι που τα ίδια δε θέλουν να κάνουν πραγματικά;
  4. Ενισχύστε τους την ανάγκη και την επιθυμία για άθληση. Ο αθλητισμός είναι ευεργετικός όχι μόνο στην υγεία, αλλά και την ψυχολογία. Αναλογιστείτε πόσο περισσότερο είναι ευεργετικό ένα ομαδικό άθλημα, όπου το παιδί όχι μόνο θα μάθει να είναι μέλος μιας ομάδας, να μοιράζεται, να υπακούει σε κανόνες, και στα πρέπει της ομάδας, έρχεται αντιμέτωπο και με συγκρίσεις οι οποίες, συνδυαστικά με όλα τα άλλα, θα του δώσουν τη δυνατότητα να μην απογοητεύεται και να προσπαθεί. Θα νικήσει την ηττοπάθεια!
  5. Μιλήστε όμορφα στα παιδιά, τονίζοντας, χωρίς υπερβολές βέβαια, κάποια στοιχεία του χαρακτήρα τους, κάποιες ικανότητές τους. Πάντα σχετικά με πράγματα που ισχύουν και όχι με κάτι που δεν είναι πραγματικό. Ενθαρρύνετε τα παιδιά για όσα πιστεύετε ότι μπορούν να καταφέρουν και αφήστε τα να προσπαθήσουν, αν χρειαστεί, να προσπαθήσουν ξανά και ξανά… χαμηλή αυτοεκτίμηση
Επειδή κάθε παιδί και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ειδικοί, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν με το παιδί μας, ώστε να χειριστούμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μη φοβάστε να ζητάτε τη βοήθειά τους!

Ας δώσουμε στα παιδιά μας την αγάπη, τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται και τότε θα μπορέσουμε να τα καταλάβουμε καλύτερα! 
Πηγή:

https://childmind.org/article/13-ways-to-boost-your-daughters-self-esteem/

Δείτε επίσης:
Πώς τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά;
Πόσο σημαντικό είναι να παίζουμε με τα παιδιά
Γιατί είναι σημαντικό το πρόγραμμα στα μωρά
Οικογένεια και ο κύκλος της ζωής
Παθητικό κάπνισμα
8 τρόποι να προστατευτούμε από την ηλιακή ακτινοβολίαFollow and share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.