Πώς θα μάθουν να διαβάζουν με τους δίσκους συλλαβών

ekmathisi-anagnwshs

Το καλοκαίρι τελείωσε. Η νέα σχολική χρονιά μόλις άρχισε! Κάθε σχολική βαθμίδα έχει τις δυσκολίες της. Το σχολείο, άλλωστε για τα παιδιά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Γι’αυτό χρειάζονται τη βοήθεια των δασκάλων και των γονιών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να είναι επεμβατικοί. Ο ρόλος τους, ο ρόλος μας, είναι εντελώς βοηθητικός και πρέπει να μην το ξεχνάμε.

Τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών έχουν μια πρώτη επαφή με τα γράμματα και με την γραφή, ή πιο συγκεκριμένα την προγραφή. Σχετικά με την προγραφή, θυμηθείτε το άρθρο 9 Βασικές ασκήσεις προγραφής για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά, όμως, που θα αρχίσουν φέτος να διαβάζουν έχουν ένα επιπλέον βαθμό δυσκολίας. Είναι διαφορετικό να μελετάς τα μαθήματα σου όταν ξέρεις να διαβάζεις και διαφορετικά όταν δεν γνωρίζεις ούτε κι αυτό. Έτσι δεν είναι;

Επέλεξα, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, τους γονείς, τους δασκάλους ακόμα και τα σχολεία. Συγκέντρωσαμε πληροφορίες και δημιουργήσαμε το δικό μας υλικό για την εκμάθηση της ανάγνωσης.

Γνωριμία με τους δίσκους των βασικών συλλάβων

Τι ακριβώς είναι οι δίσκοι των συλλαβων και πώς μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε; Είναι δίσκοι με δυο εσωτερικούς περιστρεφόμενους δίσκους. Ο ένας περιλαμβάνει τα σύμφωνα και ο άλλος τα φωνήεντα. Κάθε φορά που τους περιστρέφετε, δημιουργείτε και μια συλλαβή στο ανοιχτό κομμάτι του δίσκου. Προαπαιτούμενο είναι να γνωρίζει το παιδί τις φωνουλές των γραμμάτων.

Κατεβάστε το αρχείο και εκτυπώστε το. Κόψτε τους δίσκους. Βάλτε το δίσκο με τα φωνήεντα κάτω από το δίσκο με τα σύμφωνα και καλύψτε τους με τους εξωτερικούς. Κολλήστε τους δίσκους ακόμα και με ταινία ή σελοτειπ, έτσι ώστε οι εξωτερικοί να παραμένουν σταθεροί και οι εσωτερικοί να μπορούν να περιστρέφονται. Καθώς περιστρέφετε τους δίσκους σχηματίζονται οι συλλαβές. Εναλλακτικά μπορείτε να κολλήσετε καλαμάκι πίσω από κάθε δίσκο και να το περάσετε από το κέντρο των δίσκων που βρίσκονται από κάτω.

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά παίζουν με τις βασικές συλλαβές, μαθαίνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνδυάζουν τα γράμματα για να σχηματίσουν συλλαβές και εν συνεχεία λέξεις. Με την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο τα παιδιά παίζοντας θα μάθουν να διαβάζουν, ξεκινώντας βέβαια από τις απλές λέξεις.

Είναι πολύ απλό και εύκολο! Κατεβάστε το παρακάτω αρχείο, εκτυπώστε, συναρμολογήστε και ξεκινήστε!

kykloi-syllavwn

Είναι μια εύκολη μέθοδος που χρησιμοποιειται πολύ συχνά στο εξωτερικό και προσφάτως έχει κάνει και την εμφάνιση της και στη χώρα μας. Κάθε γονιός, κάθε σχολείο και πιο συγκεκριμένα κάθε δασκάλα και κάθε δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιήσειτους δίσκους των συλλαβών προς όφελος των παιδιών.

Μαθαίνοντας τις συλλαβές, ή όπως λέμε πλέον στα παιδιά τις “παρεούλες” τα βοηθάμε στην αναγνώριση των συλλάβων, στην ανάγνωση τους και τελικά στην ανάγνωση απλών λέξεων.

Σας υπενθυμίζουμε οτι μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν τα γράμματα και κάποιες λεξούλες χρησιμοποιώντας το εκτυπώσιμο με τις κάρτες γραμμάτων που θα βρείτε στο άρθρο μας Κάρτες με τα γράμματα του αλφάβητου

Μην ξεχάσετε ότι μπορείτε να κοινοποιήστε το άρθρο, να μας δώσετε το δικό σας σχόλιο, αλλά και να το / με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Follow and share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.