Κάρτες με τα γράμμα του αλφάβητου

kartes-me-grammata

Δεν είναι λίγες οι μαμάδες που αγχώνονται να μάθει το παιδί τους να γράφει το αλφάβητο. Τι γίνεται όμως αν το παιδί αρνείται; Αν δεν του έχει κινήσει το ενδιαφέρον η γραφή; Στο άρθρο μας 9 Βασικές ασκήσεις προγραφής για παιδιά προσχολικής ηλικίας σας δώσαμε ένα αρχείο με ασκήσεις προγραφής. Αυτή τη φορά επέλεξα να σας δείξω ένα εύκολο και δημιουργικό τρόπο να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να γράφουν λεξούλες. Έναν τρόπο που μοιάζει με παιχνίδι και σε επόμενα posts θα ακολουθήσουν παιχνίδια σχετικά με τα γράμματα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να μπορούν να αναγνωρίσουν τα γράμματα, όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Δεν είναι αποδοτικό μπορεί να γράψει το «Χ» χωρίς να μπορεί να το αναγνωρίσει ως γράμμα και ως φωνούλα. Το παιδί δε θα νιώθει σιγουριά με τον εαυτό του εάν το γεμίζουμε με πληροφορίες που δεν του μένουν, που δεν τις έχει μάθει πλήρως. Κι έτσι, εκτός του ότι δεν θα τα μάθει σωστά, θα το γεμίσουμε με ανασφάλειες και θα έχουμε πρόβλημα με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Δείτε το post για την αυτοπεποίθηση και για την αυτοεκτίμηση. Και τα δυο είναι πολύ σοβαρά θέματα και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση. Πάνω απ’ όλα πρέπει να θυμόμαστε ότι εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς τους και όχι τα παιδιά τους δικούς μας. Τα βοηθάμε να μάθουν μόνο όταν εκείνα συμφωνήσουν και μάλιστα χωρίς πίεση. Και βέβαια προχωράμε παρακάτω μόνο όταν είμαστε σίγουρες ότι έχουν αντιληφθεί το κάθε γράμμα. Αυτό βέβαια, όπως ξέρετε πρέπει να ισχύει με καθετί που προσπαθούμε να τους δείξουμε.

Επανερχόμενη στο θέμα μας, σας δίνουμε παρακάτω ένα αρχείο προς εκτύπωση. Αυτό το αρχείο, όπως θα δείτε, περιέχει κάρτες με τα γράμματα και με εικόνες από το κάθε γράμμα, όπως επίσης και τις αντίστοιχες λεξούλες τους. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τα εκτυπώσετε, να τα κόψετε και να βρείτε τον τρόπο που σας διευκολύνει να τα μετατρέψετε σε πιο χοντρά, ώστε να είναι πιο ανθεκτικά. Μπορείτε να τα κολλήσετε σε χαρτόνι τύπου κανσόν, σε απλό χαρτόνι ή ακόμα και σε κομμάτι από χαρτόκουτο. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να μπορείτε να το πλαστικοποιήσετε, γιατί έτσι θα αντέξουν ακόμα περισσότερο και δεν θα σκίζονται.

Αφού εκτυπώσετε το αρχείο, θα χρειαστείτε κόλλα, ψαλίδι, χαρτί τύπου κανσόν ή χαρτόνι και προαιρετικά κόλλες πλαστικοποίησης. Κόβετε τις κάρτες και τις κολλάτε στο χαρτόνι. Είναι έτοιμες! Σε περίπτωση βέβαια που θελήσετε να κρατήσουν περισσότερο χρησιμοποιείτε τις σελίδες πλαστικοποίησης και πλαστικοποιείτε. Εάν δεν έχετε πλαστικοποιητή μπορείτε να δείτε το άρθρο μας Πώς να κάνω πλαστικοποίηση χωρίς πλαστικοποιητή και να πλαστικοποιήσετε μόνες σας!

kartes me grammata
Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε με αυτά. Πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσετε; Ο πρώτος τρόπος είναι να τα βοηθήσετε να μάθουν να αναγνωρίζουν τα γράμματα, δείχνοντάς τους κάθε φορά το κάθε γράμμα. Μπορείτε στη συνέχεια να τους δείξετε τις εικόνες και τονίζοντάς τους από τι γράμμα ξεκινάει η κάθε λεξούλα, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να τα βάλετε να προσπαθήσουν να βρουν κι άλλες λέξεις που να ξεκινούν από το ίδιο γράμμα. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που κάναμε με το γιό μου πηγαίνοντας στο σχολείο του. Του ζητούσα να σκεφτούμε πράγματα, φαγητά (συνήθως φρούτα ή λαχανικά) ή ζώα που να ξεκινούν από κάποιο γράμμα. Εμείς βάζαμε το αλφάβητο στη σωστή του σειρά. Το αποτέλεσμα ήταν να μου ζητάει το παιχνίδι αυτό καθημερινά, ακόμα κι όταν παίρναμε το αυτοκίνητο να πάμε βόλτα, ή ακόμα και σε βολτούλα με τα πόδια.

Ο επόμενος τρόπος που μπορείτε να αξιοποιήσετε τις κάρτες είναι να τους δείξετε πώς μπορούν να γράφουν τα γράμματα και στη συνέχεια ολόκληρες τις λεξούλες. Μπορούν να φτάσουν σε σημείο να σκέφτονται τις λέξεις για να τις γράψουν και μετά με τις κάρτες να βλέπουν πώς τα πήγαν. Στο τελευταίο στάδιο, θα δείτε ότι μόλις θα βρίσκει άλλες λέξεις από το κάθε γράμμα θα σας ζητάει από μόνο του πώς γράφονται οι λέξεις που βρήκε. Άσε, που το πιθανότερο είναι να σας ζητάει μόνο του το παιχνίδι αυτό κι άλλες φορές. Έτσι, θα δείτε ότι έχουν αντιληφθεί τη μάθηση ως ένα παιχνίδι. Τι πιο ικανοποιητικό και αποδοτικό! Δεν έχετε δυσκολευτεί καθόλου και τα πιτσιρικάκια μας μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το αλφάβητο, μαθαίνουν λεξούλες που ξεκινούν από το κάθε γράμμα, βάζουν το μυαλουδάκι τους και σκέφτονται και δικές τους λέξεις, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να γράφουν και ολόκληρες λέξεις! Πόσα τα οφέλη!!!

Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι ανάγκη σε μικρότερη ηλικία να μάθουν τα γράμματα με τη σειρά. Εξάλλου, ακόμα κι αν ξέρουν ή προσπαθούν να πουν το αλφάβητο, δε σημαίνει ότι απαραιτήτως πρέπει να μάθουν να τη γράφουν ξεκινώντας από το «Α». Η γραφή κάποιων γραμμάτων δεν είναι και τόσο απλή.

πλαστικοποιημένες κάρτες της αλφαβήτουΕκτυπώστε το αρχείο, κάντε τη σχετική προετοιμασία και ξεκινήστε! Θα το απολαύσετε και ο δυο!

Μην ξεχνάτε ότι περιμένουμε τα σχόλιά σας για να δούμε κατά πόσο σας φάνηκε χρήσιμο.Καλή επιτυχία!
Δείτε επίσης:
Πώς να μάθετε στο παιδί σας να μετράει έως το 100/200
Πώς να μάθω στο παιδί μου να γράφει τους αριθμούς;
Πίνακας επιβράβευσης με ένα στόχο για παιδιά – DIY
Πόσο σημαντικό είναι να παίζουμε με τα παιδιά
Πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά;


Follow and share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.